Zondag 31/07/2016 : vertrek met de wagen , samen met Rita, Geert en Anita ,richting Montbéliard . 630 km aan de voet van de JURA.

Het is de bedoeling dat we op maandag 01/08 met de mtb dwars door het JURA-gebergte trekken. Een volledig gepijlde tocht van zo’n 420 km , waarvan 1/3 op de weg en 2/3 langs smalle bergpaden en door weiden.

We overnachten in “maison Juliette” in Valentigney.

 

Maandag 01/08/2016.

We vertrekken , goed uitgerust , rond 10 u , voor de eerste rit.

De vrouwtjes trekken gedurende de dag hun plan en proberen ‘s avonds ook aan de aankomstplaats toe te komen.

De eerste 5 km tot Mandeure gaat over de weg. Hier begint de “echte” TRAVERSEE.

Het pad lijkt goed bewegwijzerd. Langs het kerkhof steil omhoog. ‘t Begint hier al ………..naar de kleine versnelling zoeken en tussen de keien omhoog.

Het weer is prachtig en niet TE warm. Ideaal en ook de vergezichten zijn formidabel.

Hier en daar moeten we wat zoeken , omdat we de plaatsing van de pijlen nog gewoon moeten worden.

De snelheid ligt beduidend lager dan we gewoon zijn. Zéér steile stukken tussen keien en boomwortels ( soms een uur klimmen ) wisselen af met even steile afdalingen , waar je uiterst alert moet zijn.

Het wordt een fantastische rit……….Uiteindelijk komen we aan in Fournet-Blancheroche……. Vandaag 93 km op de teller , met 2500 hoogtemeters.

Ferme “Les Louisots” wordt onze slaapplaats. Ook voor het avondmaal kunnen we ter plekke blijven.

Toen we aankwamen was het even schrikken ( 100000 vliegen ) , maar de kamers en het eten bleken enorm mee te vallen.

 

Dinsdag 02/08/2016.

Na een zéér zware eerste dag , wordt het vandaag iets minder lastig.

De zon is opnieuw van de partij. Rond 10 u nemen we afscheid van de vrouwtjes . Onmiddellijk door een tal weiden , tussen de koeien , naar iets hoger gelegen regio’s.

De ene klim volgt weer de andere op. Tussen de keien door halen we snelheden tussen de 5 en 8 km per uur !!!!

Het wordt warm , maar gelukkig fietsen we regelmatig door grote dennenbossen , zodat we van de schaduw kunnen profiteren.

Vandaag wordt voor het eerst een hoogte gehaald van 1200 m……………Aankomst in Les Fourgs……….na 87 km en 1600 hoogtemeters.

We worden er hartelijk ontvangen in “maison Les Grands Prés “.

Het wordt een heerlijke avond. Samen met de uitbaters/eigenaars en nog een Zwitsers koppel  ,worden , na enkele aperitieven , heel wat anekdotes bovengehaald . Zéér leuke avond.

 

Woensdag 03/08/2016.

Deze morgen buiten ontbeten. Heerlijk zonnetje en terug start rond 10 u.

Via enkele bergpadjes ontmoeten we een groep ruiters. Hier loopt het mis. We missen ergens een “pijl” en geraken een beetje op de dool.We beseffen dat we verkeerd zitten maar zetten toch door . Altijd maar omhoog. Het hoogste punt ligt op 1450 m en uiteindelijk belanden we bij een berghut , waar menige bergwandeling begint en eindigt. Even de weg vragen en iets verderop een “jeep” tegengehouden om nog eens te informeren. Uiteindelijk , na een fantastisch mooie afdaling vinden we in de omgeving van Mouthe  opnieuw de juiste route. Even de inwendige mens bevoorraden , dichtbij de bron van de ‘DOUBS”.

Het wordt stilaan zeer warm en opnieuw wat problemen met de pijlen. Uiteindelijk helpt een 75-jarige ( !! ) mtb’er ons op het juiste pad.

We bereiken onze slaapplaats voor vandaag : hotel “Les Arobiers” in Lamoura…..Op de teller staan 90 km en 1700 hoogtemeters. ………..Zéér lekker gegeten en vroeg in bed.

 

Donderdag 04/08/2016.

Zon , zon , zon………..Van bij de start.Vandaag staat de langste rit op het programma. We zitten nu echt in de “cols “. Eén er van is de Col du Cuvéry. Eén uur klauterwerk tot op 1200 m. We denken dat we boven zijn , maar tussen de rotsen en weiden door stijgen we nog tot op 1400 m. We rijden hier verder op een “kam”……….met zicht op de Alpen en héééééééééél in de verte de Mont Blanc.

Tijdens de lange afdaling , ook tussen stenen en boomwortels ,  loopt het bijna mis met een loslopende hond. Gelukkig maken we heel veel lawaai en aarzelt hij lang genoeg , zodat we toch veilig kunnen passeren.

De laatste 20 km lopen lichtjes bergaf en we bereiken het eindpunt van die dag : “Le Clos Luthézieu” in Belmont-Luthézieu………….., na exact 100 km  en 1800 hoogtemeters.

Een zéér mooie chambre d’hôtes. Chique eigenlijk. De eigenaars doen er alles aan om het ons gemakkelijk te maken………..Een tof koppel.

 

Vrijdag 05/08/2016.

We starten droog, maar al vlug begint het water te gieten. Mtb’n langs keien en boomwortels mogen we vergeten. De laatste 20 km moeten we op de weg fietsen. Eindpunt is CULOZ. ( 17 de rit van de Tour ).

We zijn hier nu toch. “ Les Lacets du Colombier “ liggen voor ons. Waarom niet hé. 1300 m overbruggen over 18 km………..in de gietende regen. Zuurstof genoeg in de lucht , maar ook heel wat wolken…en dus niet veel gezien van die “lacets”. Boven op de Col du Colombier steekt de wind op en tijdens de afdaling ( op de weg ) droogt het op en eenmaal beneden schijnt de zon opnieuw. Vandaag is ons eindpunt “Le Doux Nid “ in Chanaz….na 80 km en 2000 hoogtemeters. We logeren er twee nachten langs een kanaal die de Rhone verbindt met het Lac du Bourget. ( 44 km² ).

 

Zaterdag vrij en zondag 07/08 terug huiswaarts…………….850 km…………en minimaal even lastig als een ganse dag mtb’n.

 

Het was een fantastische week.Gelukkig had het al 3 weken niet meer geregend in die regio !!

Dank aan Rita en Anita voor de morele ondersteuning en het vervoeren van onze baggage.

Jura